Hosting control panels

Als je een website hebt die bestaat uit meerder dan een paar losse HTML en CSS bestanden, is het erg handig om een Web Hosting Control Panel tot je beschikking te hebben. Met een Web Hosting Control Panel is het erg makkelijk om scripts te installeren, backup’s te maken en instellingen te veranderen. Zonder een Web Hosting Control Panel moet men voor een standaard WordPress of Joomla website de installatie bestanden uploaden middels FTP en een database aanmaken. Dat is veel meer werk. Wie meerdere websites heeft in hetzelfde hostingpakket kan bijna niet zonder een Hosting Control Panel.

Veel soorten Web Hosting Control Panels

hosting control panelEr zijn vele verschillende soorten Web Hosting Control Panels, de meest gangbare zijn Directadmin, cPanel en Plesk.
ISPConfig, Usermin, Webmin en ZPanel zijn minder bekend maar worden ook relatief vaak gebruikt.
Sommige hostingbedrijven hebben een open source control panel zover getweaked dat ze een ‘eigen’ Web Hosting Control Panel aanbieden. Voordat je voor een host kiest is het raadzaam om eerst te kijken wat voor control panel men aanbiedt.
Veel mensen verkiezen Directadmin, anderen hebben liever cPanel. Het is erg belangrijk dat je weet wat je kan verwachten.
Is installatron geinstalleerd? Heb je vanuit het control panel root toegang? Kan je makkelijk SSL certificaten installeren?

Installatron, installeer WordPress in 3 keer klikken

Wat Directadmin en cPanel zo ontzettend handig maken is dat je talloze scripts binnen een paar seconden kan installeren, CPanel control panelupdaten en er een backup van kan maken. Als Installatron geïnstalleerd is, hoef je slechts enkele keren op de muis te drukken om Joomla, Magento of WordPress te installeren.
Zonder een panel en Installatron is het voor een beginner een lastig karwei om een CMS zoals Joomla, Magento of WordPress te installeren. Er moet een database worden aangemaakt, de installatie bestanden moeten worden geupload en als er dan iets niet werkt moet men wel contact opnemen met de hoster. Directadmin en cPanel hebben de levens van mensen die zonder al te veel kennis een eigen website willen onderhouden en hostingbedrijven een stuk makkelijk gemaakt.