Enkele weken geleden vernam ik van een vriend wat hij had meegemaakt met een hostingbedrijf. Hij was opzoek gegaan naar de ‘beste WordPress hosting’ en wou er niet teveel geld aan uitgeven. Wat hij vertelde, klonk zo ongeloofwaardig dat ik hem niet geloofde, tot hij de mail ‘correspondentie’ aan mij liet zien.
WordPress hosting bij een familiebedrijfje
Mijn beste vriend, Mike, wou een WordPress website opzetten en zocht daarvoor een bedrijf dat zich had gespecialiseerd in WordPress hosting.
Na een korte cursus WordPress, besloot hij een website te maken die als visitekaartje moest dienen voor een amateurfotograaf.
Hij had geen behoefte om veel geld uit te geven, het ging immers om een kleine website die hij als een gunst wou opzetten voor een kennis.
Middels Twitter kwam hij uit op een hostingbedrijf, dat beweerde de goedkoopste WordPress hosting in Nederland aan te bieden. Hij besloot een WordPress hosting account te openen en betaalde, de enige betalingsmogelijkheid was per bankoverschrijving.
Het bleek dat het desbetreffende hostingbedrijfje geen webbased admin panel had, dus geen cPanel, Plesk of DirectAdmin. Hij moest dus zelf een database aanmaken en middels FTP de bestanden uploaden, op zich geen drama. Toen bleek dat hij WordPress 4.0 en hoger niet kon gebruiken. Het bedrijf dat zich had gespecialiseerd in WordPress hosting bleek nogal gedateerde software te gebruiken. Men gebruikte niet Apache2 als webserver maar een zeer oude versie van Apache, daarnaast gebruikten ze MySQL versie 4.0 als database en PHP versie 4.2.
Hij nam contact op met het specialiseerde WordPress hosting bedrijf
Toen hij besefte dat hij alleen toegang had tot een van de eerste versies van Apache, MySQL versie 4.0 en PHP versie 4.2 nam hij contact op. Dat kon alleen middels mail, een hotmail.com adres. Na 5 dagen volgende er een reactie van de ‘klantenservice’, met zoveel spelfouten dat het praktisch onleesbaar was. Men maakte Mike duidelijk dat hij WordPress 2.1 kon installeren en dat die perfect zou werken. WordPress 2.1 stamt uit 2008, ten tijden van dit schrijven, 7 jaar later, is WordPress 4.11 de standaard. WordPress wordt niet alleen geüpdatet om functionaliteiten toe te voegen, WordPress wordt erg vaak geüpdatet om bugs en beveiligingsproblemen op te lossen.
Als je vandaag de dag WordPress 2.1 gebruikt, kan je ervan op aan dat zelfs de meest digibete scriptkiddie een waslijst aan mogelijkheden heeft om je website volledig over te nemen. Mike maakte dit kenbaar in een mailtje, hij gaf duidelijk aan dat hij zich grote zorgen maakte over de veiligheid van een eventuele installatie en dat hij de nieuwe functies van WordPress 4.0+ echt niet kon missen. Geen enkele reactie, ook niet na 4 keer mailen.
Hij besloot om het toch te proberen en installeerde WordPress 2.1. Dat ging redelijk.
Alleen was het niet mogelijk om permalinks te gebruiken, wat mooie URL’s oplevert.
Na talloze keren mailen, volgde er een reactie, ook op de vele voorgaande mails.
Het WordPress hosting familiebedrijf verontschuldigde zich voor de late reactie, ze waren 2 maanden op vakantie gegaan naar Spanje en hadden daar geen internet.
Permalinks konden niet worden benut omdat men mod_rewrite, noodzakelijk voor de werking van permalinks, niet ondersteunde.
Mike ging verder en bouwde een website op, met WordPress thema’s en plugins uit het jaar kruik. De website ging regelmatig offline en bleek een uptime te hebben van minder dan 60%. Weer nam hij contact op, men reageerde vrij snel en maakte te kennen dat hij de WordPress website beter niet met Internet Explorer kon bezoeken omdat deze dan niet geladen zou worden…
Enkele dagen daarna was de WordPress website offline en de MySQL database was niet meer bereikbaar. Weer mailde hij het fantastische WordPress hosting familiebedrijf.
Na een week kreeg hij de mededeling dat, ik citeer: “Helaas hebt onse reet servert het begeven“.
Ze hadden geen server meer, alle backups waren verloren gegaan.
Wel beloofde ze dat ze binnen een dag een nieuwe server zouden neerzetten.
Hij werd de volgende dag gemaild. Het ‘WordPress hosting’ familiebedrijf maakte te kennen dat ze zich hadden toegelegd op een andere vorm van hosting. Men kon per omgaande alleen nog statische websites laten hosten. WordPress was niet langer ondersteund.
Eindelijk deed Mike wat ik al had gedaan toen ze aangaven dat ze alleen WordPress 2.1 konden hosten. Hij ging opzoek naar een ander hostingbedrijf.
Gelukkig was ik net terug van mijn vakantie en heb hem aan een budget host geholpen die gewoon doet wat je van een hostingbedrijf moet kunnen verwachten.
Later heb ik toch eens gekeken wie er achter dat WordPress hosting ‘familiebedrijfje’ zaten.
Middels SIDN.nl kwam ik er achter dat het inderdaad een familiebedrijfje was.
De bedrijfswebsite bestond uit frames en is gemaakt met Frontpage.
Nog steeds profileren ze zichzelf als het goedkoopste hostingbedrijf van Nederland, terwijl ze absurd hoge bedragen rekenen voor prehistorische hostingpakketten.
Wees voorzichtig als je opzoek gaat naar een WordPress hosting bedrijf.
Je kan WordPress bijna overal laten hosten maar er zijn helaas hosts die niet weten waar ze mee bezig zijn en uitsluitend kijken naar de inkomsten.