In 1984 begon Richard Stallman met het GNU project, het primaire doel was een op UNIX lijkend besturingssysteem te ontwikkelen.
De Free Software Foundation ontstond en Richard Stallman begon met het ontwikkelen van het besturingssysteem, alles ging voorspoedig en vele vrijwilligers met uitmuntende programmeringskennis hielpen om het project te doen slagen.
Er was echter een probleem, het hart van het nieuwe besturingssysteem, de kernel, was erg moeilijk om te ontwikkelen.
In 1991 wilde een Fin, genaamd Linus Torvalds, een UNIX achtig besturingssysteem ontwikkelen. Hij vond de commerciële versies van UNIX te duur en ging aan de slag met Minux.
Na enige tijd liep Linus vast, Minux was te beperkt waarop hij besloot een eigen UNIX besturingssysteem te maken dat wel zou voldoen aan zijn wensen.
Linus kreeg het niet voor elkaar om een volwaardig UNIX based besturingssysteem te maken maar wist met de hulp van vele andere mensen, wel te maken wat Richard Stallman al jaren probeerde, de kernel.
Uiteindelijk ontstond, mede dankzij de hulp van talloze mensen over de hele wereld, Linux.
Het besturingssysteem werd steeds beter en kreeg wereldwijd meer aanhangers.
Linux werd in 1992 dankzij veel media aandacht, opgemerkt door vele bedrijven, die hun eigen versie van Linux gingen ontwikkelen.
Omdat Linux is vrijgegeven onder een GNU licentie, groeide het aantal distributies als kool, iedereen ging zijn eigen distributies maken.
Er zijn een aantal fantastische documentaires gemaakt over het ontstaan van Linux.
In ‘Revolution OS’ kan men zien hoe het besturingssysteem is ontstaan, onder andere Linus Torvalds en Richard Stallman zijn in deze documentaire te zien. In de ‘The Origins of Linux’, geeft Linus Torvalds uitleg over de oorsprong van Linux.
De oorsprong van Linux met Linus Torvalds
Revolution OS (De opkomst en geschiedenis van Linux)
Linux vandaag de dag
Vandaag de dag zijn er talloze Linux distributies die gebruikt worden op vele verschillende soorten systemen.
De Linux distributie Ubuntu is momenteel het meest gebruikte Linux besturingssysteem op desktops, laptops en notebooks.
Ubuntu is zoals veel andere distributies voortgekomen Debian.
Ook openSUSE, Mint en Fedora worden ook vaak gebruikt als vervanger voor Windows en OS X.
Android, het besturingssysteem dat op veel tablets en smartphones wordt gebruikt, is gebaseerd op de Linux kernel. Het is zeer waarschijnlijk dat particulieren in de nabije toekomst veel vaker gebruik gaan maken van Linux distributies voor desktops, laptops en notebooks.
De beste distributies zijn gratis te gebruiken, veilig, erg snel en werken ook uitstekend op oudere systemen. Vooral in opkomende landen, waar het internet net zijn intrede doet, zullen veel mensen kiezen voor een open source besturingssysteem.
Volgens Richard Stallman is de overweldigende hoeveelheid Linux distributies die vandaag de dag bestaan alles behalve goed, een iedere distributie heeft zijn eigen architectuur en het zou veel praktischer zijn als er een vaste standaard was.
Linux OS en hostingbedrijven
Hostingbedrijven maken al een behoorlijke tijd gebruik van allerlei Linux server distributies.
Red Hat, Ubuntu en CentOS worden veel vaker als server besturingssysteem gebruikt dan Windows server.
Veel hosting software, die vaak onmisbaar is voor een hostingbedrijf, werkt het beste op Linux servers.
Ook veel content management systemen, zoals WordPress, Drupal en Magento, werken het beste als ze worden gehost op een Linux server.
Het valt de laatste jaren op dat Ubuntu server steeds vaker wordt gebruikt door hostingbedrijven en waarschijnlijk zal de opmars van Ubuntu server voorlopig niet stoppen.
Van alle bedrijven maakt Google het meeste gebruik van Linux servers, Google heeft meer dan 100.000 servers waarop Linux server besturingssystemen draaien.