Joomla is een open-source content management systeem en betekend ‘alles samen’, waarmee wordt gerefereerd aan de band die de ontwikkelaars van Joomla hebben met de Joomla gemeenschap.
Na een conflict tussen de ontwikkelaars en het bedrijf dat Mambo, ook een CMS, maakten, stapte de meerderheid van de ontwikkelaars op en begonnen met Joomla.
Joomla krijg snel veel trouwe aanhangers en groeide als kool.
Joomla maakt gebruik van PHP en heeft een MySQL database nodig, sinds versie 2.5 kan er ook gebruikt gemaakt worden van een MS SQL database.
Componenten, extensies en modules
Joomla heeft een kern, genaamd het Joomla framewerk, dat voorziet in alle primaire zaken die vereist zijn om een website op te zetten. Gebruikers en bezoekers rechten toekennen, het instellen van templates, activeren/deactiveren van componenten, extensies en modules. Er zijn drie soorten extensies die erg belangrijk zijn, namelijk componenten, extensies en modules.
Componenten
Componenten maken het mogelijk om bijvoorbeeld een gastenboek, contactformulier of een galerij voor foto’s te gebruiken. Alle componenten zijn voor het merendeel geschreven in PHP.
Modules
Modules zijn de vakken die naast de inhoud zichtbaar zijn. Onder andere menu’s, links naar websites, de laatste berichten en kalenders zijn middels modules toe te voegen.
Extensies
Extensies bieden veel meer mogelijkheden. Middels een extensie is het bijvoorbeeld mogelijk om Google Maps of een contactformulier binnen Joomla op te zetten. Veel extensies zijn gratis te gebruiken maar er zijn ook erg veel extensies die een eenmalige of maandelijkse bijlage vereisen.
Joomla vs Wordpress
Toen Joomla net uitkwam waren veel mensen erg enthousiast over het CMS.
Op grote schaal verlieten gebruikers het CMS PHP-Nuke en begonnen Joomla te gebruiken.
Toen het weblog systeem WordPress de mogelijkheid bood om niet alleen een blog maar ook een gewone website op te zetten, begonnen steeds meer gebruikers over te stappen op WordPress.
Wordpress is volgens velen overzichterlijker en zoekmachine vriendelijker dan Joomla.
Er zijn meer extensies, plugins, voor WordPress en het grootste deel is gratis.
Daarnaast is het een feit dat Joomla technisch gezien meer nodig heeft dan WordPress.
Ooit was Joomla het meest gebruikte CMS, vandaag de dag is WordPress het meest gebruikte CMS.
Minimum systeemeisen
Joomla heeft eigenlijk alleen de ondersteuning van PHP 5.3.10+ en MySQL 5.1 + of MS SQL (vanaf versie 2.5 en hoger) nodig. Een iedere normale hoster biedt deze zaken standaard aan. Om echter gebruik te kunnen maken van alle functies, is er wat meer nodig. PHP Magic Quotes GPC moeten uitstaan, MySQL InnoDB ondersteuning is vereist en de Apache modules mod_mysql, mod_xml en mod_zlib zijn ook vereist.
Joomla werkt niet alleen op de Apache webserver maar ook op Microsoft’s IIS en de Nginx webserver.
Naast MySQL en MS SQL server is ook het database systeem PostgreSQL ondersteund.
Er zijn vele hosters die zich hebben gespecialiseerd in Joomla hosting.
Trouwe community
Joomla heeft al vanaf dag 1 een uitermate trouwe community.
Gebruikers komen niet alleen samen op forums maar ook op Joomla dagen.
Wie nieuw is met Joomla en vragen heeft kan naar vele informatieve forums waar vragen gesteld kunnen worden. Nederlandstalige vragen kan men het beste stellen op het Nederlandse Joomla forum.
Hieronder kan je zien hoe je stap voor stap een website opzet met Joomla.