Magento

Magento is een open-source content management syteem (CMS) en kwam uit in 2008.
Sinds enkele jaren is Magento het meest gebruikte CMS voor het maken van een webwinkel. Magento is zowel zoekmachine als gebruiksvriendelijk en is erg makkelijk te onderhouden.

De vele voordelen van Magento

Magento kan wat geen enkel ander CMS kan.
MagentoHet is mogelijk om niet 1 maar meerdere webwinkels te beheren vanuit de Magento backend.
Er zijn talloze plugins waardoor Magento veel meer functies krijgt. Alle gangbare betalingsvormen zijn ondersteund en Engels is volledig naar Nederlands vertaalt.
Als men tegen een probleem aanloopt of gewoon een vraag heeft, is er een grote Nederlandstalige Magento gemeenschap die verder kan helpen, de support is uitmuntend. Magento is open-source, dus geheel gratis er zijn geen verborgen kosten. Google is gek op Magento webwinkels, het is een uitermate zoekmachine vriendelijk CMS, waardoor het makkelijk is om goed te scoren in de zoekresultaten van Google.

Vanuit de backend kan men op simpele wijze klantgegevens, bestellingen en producten beheren.
De software wordt automatisch geüpdatet, zodat er nooit een beveiligingsprobleem ontstaat.
Ook mobiel is Magento erg makkelijk te beheren.
Het is mogelijk om een webwinkel op te zetten met de gratis versie, Magento Community, en als de webwinkel echt succesvol wordt, kan men overstappen op het betaalde Magento Enterprise.

Nadelen van Magento

Magento heeft helaas enkele kleine nadelen.
Het is in het begin even lastig om Magento te leren kennen, waar zit wat, hoe werkt dat, het is even wennen. Gelukkig zijn er erg veel online gemeenschappen die graag helpen als je een vraag hebt.
Google is ook een uitstekende manier om een antwoordt te vinden, als je tegen een probleem aanloopt is er bijna altijd wel iemand geweest die ergens dezelfde vraag heeft gesteld.
Om Magento echt helemaal naar je hand te zetten en ook grafisch een webwinkel naar wens in te richten is het noodzakelijk om de code te veranderen of nieuwe te schrijven.

Als je geen verstand hebt van HTML, CSS, PHP en Javascript en toch extra functies wilt toevoegen, moet je een programmeur in huren. Dat kost natuurlijk geld, helemaal als een programmeur veel tijd moet besteden om je in je wensen tegemoet te komen. Gelukkig zijn er ook veel plugins die extra functies toevoegen, waardoor je niet voor een iedere gewenste extra functie iemand hoeft in te huren of uren lang de code in moet duiken.

Niet alle plugins zijn gratis. De beste plugins kosten vaak geld, soms betaal je een eenmalig bedrag maar voor bepaalde plugins moet je maandelijks een vast bedrag betalen.

Magento is een erg zwaar CMS en kan niet zomaar bij iedere host worden ondergebracht.
Het is het beste om een host op te zoeken die zich heeft gespecialiseerd in het hosten van Magento webshops. Hieronder de systeemeisen om Magento te kunnen benutten.

Magento systeemvereisten

Besturingssysteem:

  • Linux x86 en x86-64

Ondersteunde webserver:

  • Apache 1.3.x
  • Apache 2.0.x
  • Apache 2.2.x

Vereiste versie van PHP en extensies:

  • PHP 5.2.13 of hoger
  • PDO_MySQL, DOM, simplexml, iconv, mcrypt, hash, GD, curl, SOAP (als er voor webdiensten een API vereist is), memory_limit niet minder dan 256MB, safe_mode moet uitstaan.

Database:

  • MySQL 4.1.20 or hoger
  • InnoDB storage engine

Andere server vereisten:

  • De mogelijkheid om taken in te plannen (crontabs) met PHP 5
  • Het .htaccess bestand moet beschrijfbaar zijn

Zoals je kan zien is Magento een zeer veeleisend en zwaar CMS.
Erg vreemd is dat niet als je kijkt naar de mogelijkheden en kracht van Magento.
Maar misschien is het allemaal net wat te veel en zoek je een wat lichter en simpeler CMS om een webwinkel mee te onderhouden.

Alternatieven voor Magento

Er zijn redelijk goede alternatieven voor Magento, waaronder OScommerce, PrestaShop en WordPress.
Wordpress is het beste alternatief voor Magento, WordPress is namelijk veel lichter en vereist technisch veel minder dan Magento.
In combinatie met de gratis plugin WooCommerce kan je in een paar uren of dagen een prachtige webwinkel in elkaar zetten. De beste plugins voor WordPress en WooCommerce zijn gratis te downloaden.
In tegenstelling tot Magento is WooCommerce niet echt geschikt voor enorme webwinkels, enkele tienduizenden producten is ongeveer wel het maximum.