Als je zelf een hostingbedrijf wilt beginnen denk je misschien dat je daarvoor een half serverpark moet afhuren. Dat is helemaal niet nodig. Tegenwoordig hoef je amper een investering te doen om een hostingbedrijf te starten.
Er zijn namelijk verschillende manieren om een hostingpakket op maat af te nemen dat je kan aanbieden aan je klanten. Je klanten… dat is wel een probleem. De concurrentie binnen de hostingmarkt is moordend, er zijn zo onderhand meer hostingbedrijven dan er vraag is naar hostingruimte.
Het is zo ontzettend makkelijk om een hostingbedrijf op te zetten, er is geen eens officieel keurmerk voor hostingbedrijven. Een hostingbedrijf opzetten is zo gedaan.
Maar hoe maak je van een gloednieuw hostingbedrijfje zonder klanten een volwaardige hostingfabriek met tienduizenden klanten?
Grote Hostingbedrijven passeren?
Stel dat je een hostingbedrijf wilt beginnen, hoe kan je dan concurreren met hostingfabrieken die tienduizenden
klanten hebben en hostingpakketten aanbieden voor een appel en een ei?
Hoe kom je überhaupt aan klanten? Het beste kan je een niche zoeken waarin niet teveel concurrentie is.
Grote hostingbedrijven bieden allerlei soorten hosting aan en omdat ze meestal zelf alle hardware onderhouden en software licenties met grote korting inkopen, kunnen ze hostingpakketten aanbieden voor spotprijzen.
Als je een niche zoekt, die nog niet al te druk bezet is maar wel een markt is, komen hostingfabrieken niet in je vaarwater.
Een voorbeeld, momenteel is het e-commerce CMS Magento bezig met een enorme opmars, webwinkels schieten de laatste tijd uit de grond als paddenstoelen.
Je zou je kunnen richten op hosting speciaal voor Magento. Maar ook dan is er nog erg veel concurrentie.
Het moet dus nog specifieker. Een mogelijkheid is Magento Managed VPS hosting maar zelfs dan is er nog vrij veel concurrentie.
Het beste zou je in dit geval Magento Managed VPS hosting kunnen aanbieden waarbij je stelt dat alles draait om klantenservice. Je bent 12 uur per dag te bereiken, middels telefoon, email, een forum en social media.
In gevallen van nood kan de klant je dag en nacht bereiken en je biedt standaard een SLA aan bij het hostingpakket. Je hebt dan erg veel werk, je moet immers altijd klaar staan voor klanten met vragen of problemen maar je onderscheid jezelf van grote hostingbedrijven en kan toch redelijke bedragen doorberekenen.
Andere voordelen van een specifieke hosting niche
Een groot voordeel van een dergelijk niche binnen de hostingsector is dat je een voet tussen de deur krijgt en langzaam aan meer diensten kan gaan aanbieden.
Daarnaast is het zo dat je makkelijker scoort in de zoekresultaten van Google, je hoeft immers niet te scoren op termen zoals ‘hosting’ maar op ‘Magento Managed VPS’, wat natuurlijk een stuk makkelijk is.
Als je je werk goed doet, social media en nieuwsbrieven benut, de klant beloond als deze een nieuwe klant doorverwijst, dan kan je nieuwe hostingbedrijfje al snel uitgroeien tot een volwaardig hostingbedrijf.
Heb je een mooi startbudget dan kan je gericht gebruik maken van Google Adword, Facebook advertenties, websites zoals sitedeals.nl, affiliate netwerken, wat in korte tijd erg veel klanten oplevert.
Hoe kom je aan een VPS en hostingpakketten om verder te verkopen?
Het is gelukkig niet nodig om een server op zolder neer te zetten. Je kan een reseller pakket afnemen bij een betrouwbare partij.
Er zijn talloze bedrijven die een reseller pakket aanbieden, sommige zijn duur, andere spotgoedkoop.
Een voordeel dat ze allemaal hebben is dat je een white label krijgt, je klanten kunnen niet zien dat je hostingpakketten doorverkoopt.
Als het echt gaat lopen en je weet dat het goedkoper wordt om zelf een server te onderhouden, kan je ruimte en een server huren in een datacentrum in de buurt. Je beheert de server waar je maar wilt en als het nodig is kan je zelf naar het datacentrum. Doe je dat echt goed en groeit je bedrijf nog verder, dan is een eigen datacentrum een optie. Begin klein, denk groot, werk in het begin dag en nacht, uiteindelijk kan je dat overlaten aan gespecialiseerd personeel.
Vereiste kennis niveau
Om een hostingbedrijf te starten en te zorgen dat het een succes wordt, heb je redelijk wat kennis nodig en niet alleen van technische zaken.
Voordat je begint moet je marktonderzoek doen, een bedrijfsplan opstellen en nog veel meer.
Daarnaast is er veel klantcontact, je moet de Nederlandse taal dus goed beheersen maar ook Engels, veel partners en leveranciers zitten in het buitenland. Je moet zakelijk ingesteld zijn, soms krijg je de naarste reacties van klanten en dan moet je klantvriendelijk en pragmatisch blijven.
Zelfs als je de boekhouding uitbesteed, moet je bepaalde financiële zaken zelf bijhouden, enige kennis van boekhouden is meer dan handig.
Natuurlijk moet je ook technisch redelijk wat kennis in huis hebben.
Het beste kan je een opleiding tot Linux systeembeheerder of hoger hebben, je bent bekent met internet protocols en een mail- of DNS server configureren behoort geen enkel probleem te zijn.
Als je je specialiseert in bijvoorbeeld Magento VPS hosting moet je zeer wel bekent zijn met Magento, SSL en het indelen van een VPS.
Het is erg veel werk, vereist veel onderzoek en behoorlijk wat kennis, maar wie echt wilt, kan ondanks de moordende concurrentie vandaag de dag nog steeds een succesvol hostingbedrijf opzetten.