Domeinnaam vergelijken

Het is best lastig om een passende domeinnaam te vinden. Goede .nl, .com of .eu domeinen zijn moeilijk te vinden, de meeste domeinnamen zijn vaak al geregistreerd. Er zijn ook talloze domeinnaam extensies, sommige zijn peperduur maar helemaal niet praktisch.
Waarschijnlijk zoek je een domeinnaam die bij je website past, zoekmachine vriendelijk is en natuurlijk zo goedkoop mogelijk.

Domeinnaam en zoekmachine optimalisatie

Vroeger was het zeer interessant om domeinnamen in te kopen die de belangrijkste domeinnaamzoektermen bevatten. Websites scoorden beter op termen die voorkwamen in de domeinnaam maar omdat mensen daar op grote schaal misbruik van maakten, heeft Google daar iets aan gedaan.
Na een Google update, de EMD “Exact Match Domain” update om precies te zijn, beloonde Google domeinnamen met exacte zoektermen erin minder positief. Het werd sinds de EMD update veel moeilijker om te scoren op de termen die zijn opgenomen in de domeinnaam.

Een goede domeinnaam bevat een passend keyword, waar de domeinnaam mee begint en dan de naam van je bedrijf. Een domeinnaam is het sterkst als deze kort en krachtig is, dan kunnen bezoekers je domeinnaam makkelijk onthouden.

Als je een Nederlandstalige website hebt die zich richt op de Nederlandse markt, is het praktisch om een .nl domeinnaam te gebruiken. Google heeft kenbaar gemaakt dat ze bij het toekennen van de waarde van een website, onder andere kijken naar de taal van een website en de domeinnaam extensie. Als je een Engelstalige website hebt die zich richt op de hele wereld, is een .com extensie het meest voor de hand liggend.

Goedkoopste domeinnamen vergelijken

Sommige bedrijven rekenen meer dan € 10,- voor een .nl domeinnaam, exclusief btw.
Veel bedrijven hebben van tijd tot tijd een tijdelijke aanbieding, je kan dan een domeinnaam gratis afnemen bij een bepaald hostingpakket. Als je alleen kijkt naar de vaste prijzen die bedrijven berekenen voor het registeren van een domeinnaam, is Versio het goedkoopste.
Versio rekent €3.49 voor een .nl, €7.49 voor een .com en € 2.99 voor het registeren van een .eu domeinnaam.

Veel bedrijven volgen direct met prijzen die net een dubbeltje meer zijn maar Versio is het goedkoopste voor domeinnaam registraties. Versio heeft ook vaak kortingsacties of men kan een kortingscoupon gebruiken. Het is bij Versio ook mogelijk om een domeinnaam alleen te registeren en parkeren.

Anonieme Domeinnaam registratie

Als je een domeinnaam wilt registeren en niet wilt dat mensen kunnen zien dat jij de eigenaar bent, kan dat. Het is middels SIDN en WhoIs mogelijk om te achterhalen wie de houder van een domeinnaam is. Bij SIDN kan je alleen de naam van de houder zien, middels Whois, kan je alles, inclusief het adres en telefoonnummer van de houder zien. Je kan dit voorkomen door om domein privacy te vragen. Dat moet je doen bij het registeren van de domeinnaam.
Niet alle hostingbedrijven bieden deze optie aan. Het kost vaak € 5 tot € 10,- extra per jaar. Privacy Protect is een bekende dienst die zorgt dat houders van .com domeinnamen anoniem blijven.

De vreemdste extensies

Er zijn tegenwoordig onbeschrijfelijk veel extensies. Teveel lijkt het wel en er komen er nog veel meer. Niet alleen hebben talloze landen hun eigen extensie gekregen, er zijn ook scheepsladingen aan nieuwe extensies bijgekomen.
Onder andere .audio voor geluid, .bar voor een bar of kroeg, .rich voor zeer luxe cateringbedrijven, je kan het zo gek niet bedenken of er is een extensie voor.
Het is zeer waarschijnlijk dat de meeste van deze extensies nooit echt succesvol worden.
Zie hier een lijst met alle mogelijke domeinnaam extensies.

Koop nooit een domeinnaam met de naam van een bedrijf of product erin waar je geen eigenaar van bent. Als er copyright rust op een naam, term of woord kan de eigenaar de domeinnaam via de rechter opeisen.