Heeft een hostingomgeving invloed op de vindbaarheid van een website in Google?
Ja, een hostingomgeving wel degelijk invloed op de vindbaarheid van een website.
Waarom? Er zijn tal van redenen. Ten eerste, als men een goedkoop hostingpakket bij een hostingbedrijf afneemt, kan dat zeer negatieve gevolgen hebben met betrekking tot zoekmachine optimalisatie. Als een hostingbedrijf bijvoorbeeld vaak storingen heeft en een website daardoor offline gaat, merkt Google dat. Is een website geregeld even offline, dan zal een website snel slechter scoren in de zoekresultaten. Naast downtime, zijn er tal van andere hosting factoren die een grote invloed hebben op het succes van een website.
Wat is zoekmachine optimalisatie eigenlijk?
Zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO, houdt in dat men en website zo inricht en onderhoudt dat deze beter scoort in de zoekresultaten van Google.
Daarnaast zijn er een hoop andere factoren, buiten de website om, die een belangrijke rol spelen.
Eigenlijk is zoekmachine optimalisatie onder te verdelen in 2 zaken, namelijk onpage optimalisatie en offpage optimalisatie.
Onpage optimalisatie
Onpage optimalisatie is alles wat je op de website zelf kan doen om de vindbaarheid in Google te vergroten.
Je moet hierbij onder andere denken aan het toevoegen van waardevolle unieke teksten en passende afbeeldingen.
De teksten moeten de keywords bevatten waar je op gevonden wilt worden.
Je moet gebruik maken van heading tags en daar je keywords in verwerken.
Afbeeldingen behoren een HTML alt tag te hebben met het belangrijkste keywords van de desbetreffende webpagina. Titels moeten zijn afgestemd, de titel van een website moet de juiste keywords bevatten.
De Google beschrijving, ook wel meta omschrijving, mag uit maximaal 156 karakters bestaan en moet ook enkele keywords bevatten, bezoekers lezen deze omschrijving vaak voordat ze je website bezoeken.
Teksten moeten geschreven zijn voor mensen en niet om Google te misleiden, spammen met keywords is zinloos, Google neemt dat erg makkelijk waar.
Het is ook belangrijk om regelmatig nieuwe teksten toe te voegen, Google is gek op nieuw content.
Gebruik social media op je website, plaats links naar je Google+, Facebook en Twitter accounts.
Plaats eventueel onder ieder artikel knoppen zodat bezoekers een artikel kunnen delen op social media.
Offpage optimalisatie
Offpage optimalisatie is onder te verdelen in 2 zaken, namelijk de inzet van social media en het aantal relevante backlinks die naar je website lopen.
Gebruik social media, meld nieuwe artikelen aan en probeer op een normale manier volgers en vrienden te krijgen. Social media heeft een ander voordeel, zelfs als je via Google weinig bezoek ontvangt, komt er middels social media altijd wel direct bezoek naar je website.
Backlinks zijn belangrijk, als websites naar je linken, neemt Google aan dat je website waardevol is.
Het is belangrijk dat de websites die naar je linken relevant zijn, een link vanaf een webshop die onderbroeken verkoopt naar een hosting website, is lang niet zo waardevol als een link van een hosting website naar een hosting website. Ook de waarde van de website die naar je website linkt is belangrijk, wat is de Google pagerank, de PA en de DA? De hostingomgeving heeft ook invloed, veel meer dan sommige mensen denken.
SEO hosting vergelijken
Shared hosting is niet echt handig
Als je een shared hostingpakket hebt, deel je de webserver en een IP adres met andere websites.
Die websites houden zich niet altijd aan de regels van Google en worden soms zelfs gebanned uit de zoekresultaten. Het is nog niet echt duidelijk wat voor invloed het heeft op andere websites, als een website die op hetzelfde IP adres zit, met deze webserver, wordt bestraft of gebanned door Google.
Een ander punt is dat de capaciteit van een webserver binnen een shared hosting omgeving wordt gedeeld met andere websites, soms vele honderden.
Als een website plotseling zeer intensief wordt gebruikt en zaken technisch niet goed zijn afgesteld, laden andere websites langzamer of gaan ze zelfs offline omdat de webserver het niet meer trekt.
Het is trouwens makkelijk om te controleren hoe snel een website laadt, op zowel mobiele apparaten als desktop systemen. Ga naar Google insights om te controleren hoe snel een website laad en wat er verbeterd kan worden.
VPS hosting is beter dan shared hosting
Shared hosting kent een een hoop voor- en nadelen.
Als je echt serieus bezig bent met een website en liever iets meer uitgeeft, kan je het beste gaan voor een VPS hostingpakket. VPS hosting is een vorm van hosting binnen een virtuele omgeving, je huurt een klein stukje van een server. Je hebt je eigen IP adres en hebt dus, zoals het bij shared hosting wel het geval is, geen ‘buren’.
Managed VPS hosting is het beste, je hebt dan geen omkijken naar de technische kanten, dat handelt het hostingbedrijf voor je af. Een VPS is over het algemeen zeer stabiel en als alles goed is ingesteld laden websites op een VPS razendsnel.
Een VPS heeft ook als voordeel dat er meerdere websites op kunnen draaien, deze delen dan wel hetzelfde IP adres maar het is mogelijk om meerdere IP adressen aan te vragen en websites ieder een eigen IP adres toe te kennen.
Wie op simpele wijze software zoals WordPress en Drupal wilt installeren, email adressen of backups wilt aanmaken, kan gebruik maken van een webbased control panel zoals cPanel, DirectAdmin of Plesk.
Met name voor grote websites die veel dataverkeer moeten afhandelen is een VPS een uitkomst.
Perfecte SEO hosting
Een opsomming, wat is de meest perfect SEO hosting?
Als je echt alles perfect wilt instellen om ervoor te zorgen dat je hostingomgeving in elk geval geen negatieve invloed heeft op de vindbaarheid van je websites, zijn er een aantal zaken die je kan doen.
- Voordat je een hostingpakket afsluit bij een hostingbedrijf, kan je het beste kijken wat de uptime is. Een hostingbedrijf met een uptime van minder dan 99,99% biedt hostingpakketten aan die meer dan 8 uur per jaar offline zijn.
- Biedt een hostingbedrijf een SLA aan? Een SLA is een service level agreement, een soort garantie dat ze ervoor zorgen dat ze alles doen om ervoor te zorgen dat onder andere de uptime optimaal is.
Een bedrijf dat een SLA aanbiedt is vaak wat duurder maar je hebt veel meer zekerheid. - Waar staat de server? Als je een Nederlandse website hebt, die zich richt op de Nederlandse markt, moet de server ook in Nederland staan.
Websites laden dan sneller en Google neemt waar dat de websites gehost worden op een Nederlandse server. Sluit geen pakket af bij een Pakistaans hostingbedrijfje als je website hebt die zich richt op de Nederlandse markt. - Heb je een Nederlandstalige website? Neem dan een .nl domeinnaam. Heb je een website die zich op de hele wereld richt? Neem dan een .com.
- Sinds enige tijd is bekend dat Google websites die beveiligd zijn middels SSL (HTTPS websites) voorrang krijgen in de zoekresultaten.
Zorg dus voor een passend SSL certificaat, er zijn vele soorten SSL certificaten.
Implementeer SSL op de juiste manier, als SSL verkeert wordt ingesteld heeft dat nadelige gevolgen met betrekking tot zoekmachine optimalisatie. - Biedt een hostingbedrijf server side caching aan? Als je een dynamische website hebt, is dat aan te raden. Een groot voordeel van server side caching is dat er geen aanslag gedaan wordt op de MySQL database, door de bezoeker opgevraagde bestanden worden namelijk direct aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld HTML bestanden. Server side caching is erg handig als een website veel bezoek heeft, webpagina’s laden namelijk veel sneller en dat wordt door Google gewaardeerd.