Shared hosting

Shared hosting is de meest voorkomende vorm van hosting en tegelijkertijd ook de goedkoopste. Je neemt een hostingpakket af, met een of meerdere domeinnamen en kan meestal direct aan de slag. De hostingomgeving is technisch relatief stabiel en alles lijkt uitstekend te werken. Op zich is er niets mis met shared hosting maar het heeft toch een aantal nadelen.

Shared hosting en SEO nadelen

Bij shared hosting is het zo dat een IP adres wordt gedeeld met andere websites.
Een hostingbedrijf biedt een bepaalde hoeveelheid schijfruimte aan op een server, de rest van de schijfruimte is toegekend aan de websites van andere klanten.
Je deelt dus hetzelfde IP adres met die andere klanten.
Als meerdere websites op hetzelfde IP adres door Google als spammer worden gezien of zelfs al zijn gebanned, dan heeft dat gevolgen
voor alle websites die dat IP adres gebruiken.
Die gevolgen zijn echter zeer beperkt, vrijwel te verwaarlozen.
Als de meerderheid van de websites zich bezighoudt met door Google ongewenste praktijken, heeft het wel gevolgen.
Dan worden alle websites op dat IP adres als spam websites behandeld, ook die enkele websites die zich wel aan de regels houden.
Zie hieronder een video waarin Matt Cutts, hoofd van Google webspam uitlegt hoe Google omgaat met spam websites op een gedeeld IP adres.

Bij shared hosting wordt de webserver, meestal Apache, gedeeld met andere websites op dat IP adres.
Indien een hoster de limieten per hostingpakket niet goed heeft ingesteld, kan een enkele website erg veel problemen veroorzaken.
Als een website namelijk een enorme aanslag doet op de webserver, laden andere websites ook langzamer. Websites die langzaam laden zijn niet zoekmachine vriendelijk. Het is zelfs mogelijk dat een website zo’n dusdanige aanslag doet op een webserver dat deze uitvalt.
Het gevolg is dan dat alle websites op dat IP adres niet langer bereikbaar zijn.

Als je een website hebt over bijvoorbeeld hosting en een 4 andere websites op het IP adres ook over hosting gaan heeft dat naar het lijkt wel invloed op zoekmachine optimalisatie. Lijken alle 4 websites erg op elkaar dat heeft vrijwel zeker gevolgen.

Een ander nadeel van shared hosting is dat men ook voor email hetzelfde IP adres gebruikt. Als een website op een blacklist komt voor het verzenden van spam, wordt het hele IP adres op een blacklist gezet.
Als andere websites op dat IP adres email willen verzenden, ondervinden ze hinder van de blacklist. Het is allemaal vrij simpel te voorkomen maar niet alle shared hosting providers stellen zaken goed in.

Sinds een tijd is bekend dat Google websites die beveiligd zijn middels SSL voorrang krijgen in de zoekresultaten.
Bij de meeste shared hosting providers is het niet mogelijk om een SSL certificaat aan te vragen. Als het wel kan, wordt er uitsluitend een shared SSL certificaat uitgedeeld. Sommige hostingbedrijven bieden een uniek IP4 adres aan binnen een shared hostingomgeving. Je kan dan wel alle soorten SSL certificaten aanvragen en aan je domeinnaam koppelen. Afhankelijk van het soort SSL certificaat is het soms erg kostbaar, helemaal als een hostingbedrijf onredelijke bedragen berekend voor een uniek IP4 adres.

Managed VPS hostingpakket is beter

Als je liever wat serieuzer aan de slag wilt gaan, kan je een andere vorm van hosting overwegen. Het is mogelijk om een managed VPS hostingpakket af te sluiten.
Je hebt dan een eigen IP adres en een eigen webserver, die je niet hoeft te delen met andere klanten. Helaas is een VPS een stuk duurder dan een shared hosting account. Daar waar een redelijke shared hosting account 3,- per maand kost, betaal je zo 25,- of meer voor een managed VPS met evenveel dataverkeer en schijfruimte.

Als je een managed VPS te duur vindt is er nog een optie.
Je kan een shared hosting account vaak voorzien van een uniek IP4 adres en een eigen webserver gebruiken. Op die manier heb je toch een eigen schijfruimte en hoef je de webserver niet te delen met andere websites. Een hostingbedrijf koopt IP4 adressen in voor 12,- per jaar. Sommige hostingbedrijven verkopen hetzelfde IP adres verder voor meer dan 100,-
Dat is een winst van 88,- en je moet je dan eigenlijk afvragen of je host wel goed bezig is.